Bu yazı 06/03/2025 tarihinde yayınlanmıştır.
*Mithat IŞIK/SDE Savunma ve Güvenlik Koordinatörü
Altıncı Münih Güvenlik Konferansı 14 Şubat-16 Şubat 2025 tarihleri arasında Almanya’nın Münih Kenti’nde yapıldı. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, konuştuğu Güvenlik Konferansı’nda sert bir ifade de kullandı. Vance, konferansa katılan siyasetçilere, diplomatlara, ifade özgürlüğü ve demokrasinin Avrupalı elitlerin saldırısı altında olduğunu söyledi.
“Avrupa'ya karşı endişe duyduğum tehdit, Rusya değil, Çin değil, içeriden gelen tehdit.”
Vance'ın amacı dinleyicileri aşağılamak değil ikna etmekti belki ama bunu da başaramadı. Bu nedenle konuşması ters tepti. Birçok dinleyici ABD'nin artık Avrupa için bir tehdit olduğuna inandı. Bir kısım üst düzey bürokrat ‘artık yalnızız’ diye konuştu.
Trump'ın Ukrayna ve Avrupa'yı bir kenara iterek Putin ile ilişki kurmasını da ‘Trump yönetiminin ideolojisi birçok önemli açıdan Putin'e Zelenskiy’den daha fazla yakın’ algısı yaratıyor. Avrupa kıtası artık güvenliği için sırtını ABD'ye dayamayacak.
Avrupa başkentleri Trump'ın kıtadan askerlerini çekmesi durumunda oluşacak boşluğu nasıl dolduracaklarını tartışıyorlar. Avrupa'nın yapacakları listenin ilk sırasında savunma harcamalarının artılması, hava savunmasını güçlendirmek, lojistik ekipmanları güçlendirmek ve gözden geçirmek, ABD ordusunun sağladığı diğer ekipmanların alternatiflerini bulmak, Avrupa ordularının savaşa hazırlığını artırmak, nükleer caydırıcılığı korumak ister.
Avrupalı müttefikler, silahlanmak ve ordularını güçlendirmek için çalışmalarını hızlandırdılar. Avrupalı müttefikler tüm AB ülkelerini kapsayacak bir hava savunma kalkanı oluşturmak için de çalışmalar yapıyorlar. Ancak Avrupalı müttefikler ABD olmadan hiçbir türde kompleks operasyon yapamayacak durumdalar. Bugüne kadar Avrupa'nın en önemli savunma sistemlerinin büyük bir bölümü ABD'den geldi. F-35 uçakları ABD'den geliyor. Karadan havaya, havadan karaya karşı kullanılan füzelerin neredeyse tamamı ABD'den geliyor.
Avrupa orduları 80 yıldır sırtını ABD'ye dayayacak şekilde kuruldu ve eğitildi. AB ülkelerinin bir milyona yakın askeri personeli var. Ancak bu askerlerin eğitimi ve çatışma, savaşma kapasiteleri oldukça sınırlı ve zayıf.
AB ülkeleri bu zafiyetlerini gidermek istiyorlarsa yapacakları en doğru iş aralarında anlaşarak Türkiye'yi AB'ye üye yapmaktır. Türkiye olmadan Avrupa savaşacak ordu kuramaz. Türk Ordusu kurumsal yapısı, emir komuta sistemi, eğitimi, disiplini, çatışma ve savaş tecrübesiyle dünyanın en güçlü ordularından birisidir.
Avrupalılar için ABD artık güvenli bir müttefik değildir. Trump, Grönland örneğinde olduğu gibi Avrupa topraklarını tehdit ediyor.
Avrupalılar, ABD'nin Avrupa'ya verdiği güvenlik garantisinin kesin olarak kalkacağı gün için bir an önce hazırlanmalıdır. Kendi özerk savunma sanayilerini kumalıdırlar.
NATO'nun dışında AB'nin ötesinde, Türkiye, İngiltere, Norveç gibi ülkeleri de kapsayacak Avrupa Savunma Paktı'nı kurmalıdırlar.
Yeni bir teşkilatlanma için zamanın yanında milyarlarca euroya ihtiyaç var. Avrupa bir an önce kararını vermeli ve çalışmaya başlamalıdır.
Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.